E,

Liberté » Egalité » Fraternité
REPUBLIQUE FRANCAISE

% Conseil National de la Comptabilité

3, Boulevard Diderot Paris, le 25/04/2008
75572 PARIS CEDEX 12

Téléphone
Télécopie
Internet
Mel

Le Président
JFL

n°223

01 534452 01
01531899 43/01 53 44 52 33
http://www.cnc.bercy.gouv.fr

jean-francois.lepetit@cnc.finances.gouv.fr

IASB

30 Cannon Street
LONDON EC4M 6XH
UNITED KINGDOM

- Response to D 23 : Distributions of non-cash assets to owners

Dear Sir,

| am writing on behalf of the CNC to give you our comments on the above-mentioned Draft
Interpretation. We support the decision of the IFRIC to issue an interpretation on non-cash
dividends as we believe this will reduce diversity in practice and ensure comparability in
financial reporting.
Overall, we agree with the proposed view expressed in the draft interpretation. We believe
that a distribution of dividends involves two operations:

1. the decision to distribute an asset that can be either a cash or non-cash asset

resulting in the recognition of a liability; and

2. the settlement of that liability by the giving up the asset.
We, therefore, broadly agree that IAS 37 is the appropriate standard to measure the liability
and that the fair value of the assets to be distributed is the best estimate of the value of the
liability that has to be recognised. However, as explained below, IFRIC should clarify that it is
not stating that IAS 37 requires fair value as the best estimate in all circumstances to
measure the provisions.

Finally, we support the recognition in profit or loss of the credit balance resulting from the
difference between the asset’s carrying amount and the value of the liability.

Our detailed comments are set out in the Appendix.

We hope you find these comments useful and would be pleased to provide any further
information you might require.

Yours sincerely,

A

Jean-Francois LEPETIT
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Appendix

Question 1 - Specifying how an entity should measure a liability for a dividend payable

Paragraph 9 of the draft Interpretation proposes that an entity should measure a
liability to distribute non-cash assets to its owners in accordance with IAS 37
Provisions, Contingent Liabilities and Contingent Assets. The IFRIC concluded that
all dividends payable, regardless of the types of assets to be distributed, should be
addressed by a single standard.

Do you agree with the proposal? If not, do you agree that all dividends payable
should be addressed by a single standard? Why? What alternative would you
propose?

Do you agree with the proposals? If not, why?
Recognising a liability

We agree with the assumption that the transaction actually consists of two separate
transactions, i.e. (i) a decision to make a distribution that is a non-exchange transaction with
shareholders acting in their capacity as owners and (ii) an exchange transaction settling a
liability by giving up an asset according to the resolution approved by the body entitled to
make such a decision.

We believe that an obligation arises as a result of that decision regardless of the type of
assets distributed (whether in cash or in kind) if the entity has no realistic alternative for
settling the obligation, i.e. according to IAS 10.13, the decision is no longer at the discretion
of the entity. We are of the view that the nature of the assets distributed should not affect the
way the transaction should be accounted for.

In most cases, the decision to distribute (a single asset, a group of assets or the investment
in a business) will require legal or administrative authorizations, and involve a certain time
span between the date at which the dividend is declared and the date at which the liability is
settled and the assets are effectively transferred to the shareholders. The entity will be
required to reflect the existence of the obligation in the financial statements during that
period.

In that respect, we also agree with the IFRIC’s analysis that IAS 37 is the most appropriate
standard to evaluate the amount of the liability that should be recognized.

Measuring the liability

We broadly agree that, in this specific situation, the fair value of the assets to be distributed
is the most relevant indicator to determine the amount of the liability that should be
recognised as it represents the best estimate of the expenditure incurred to settle the
obligation. In our view, using that value will help users of the financial statements in
assessing the economic value of the assets that are given up to the owners and the impact
of such a transaction on the level of the future cash flows that the entity is transferring to its
owners.

However, despite this support we have certain reservations as to the way IFRIC is referring
to fair value. We would disagree with IFRIC’s comments if the intention was to consider that
the measurement attribute of IAS 37 should always be interpreted as being the fair value.
Actually, our response in favor of the fair value measurement of the liability in this particular
case does not mean that using that reference will always be relevant in determining the value
of a liability in all circumstances under IAS 37. In some cases the best estimate of the
expenditure will be determined based on the most likely single outcome which is not fair
value (i.e. the amount that an entity would be the more likely required to pay to settle the
obligation).

For that reason, we strongly recommend the IFRIC to clarify that point and to include a
comment in the interpretation that indicates that even if fair value is the appropriate measure
in determining the amount of the liability addressed in D23, using fair value will not always be
appropriate in all cases.

Remeasuring the liability



We agree with the view taken in the draft interpretation to recognise any adjustment to the
liability as an adjustment to equity as it is consistent with the way the liability has been
initially recognised. For the reason stated in BC 27, we believe that, as the liability should
reflect the value of the distribution, any adjustment of that value should impact the financial
statements in the same manner.

Question 2: Specifying how any difference between the carrying amount of the assets
distributed and the carrying amount of the dividend payable should be accounted for
when an entity settles the dividend payable

Paragraph 12 of the draft Interpretation proposes that, when the dividend payable is
settled, any difference between the carrying amount of the assets distributed and the
carrying amount of the dividend payable should be recognised in profit or loss.
Paragraphs BC28-BC43 of the Basis for Conclusions explain the reasons for this
proposal. The Basis for Conclusions also includes an alternative view that the
difference should be recognised directly in equity (see paragraph BC44).

Which view do you support and why?

We agree with the consensus reached by the IFRIC in the draft interpretation that the
difference between the carrying amount of the assets to be distributed to the owners and the
value of the liability should be recognised in profit or loss at the settlement date of the
liability. We believe that:

1. the value increase of the assets is only related to internal or external factors such as
the performance of the entity, synergies realised within the group of assets within
which the asset or assets have been integrated and operated, market increases or
anticipations. That increase is not a consequence of the decision made by the
shareholders. In other words, even if the decision to distribute the assets is the
triggering event that leads to the recognition of such a revaluation, it is not the cause
of it.

2. the settlement of the liability is a separate transaction that should be accounted for
according to the appropriate standards and we see no reason to draw a distinction
between a liability to shareholders and a liability to a third party.

3. the accounting treatment that should be applied should reflect the revaluation of
those assets as this would have been achieved had the assets been sold to a third
party or used to settled a liability to that third party.

Additionaly, the proposed accounting treatment:

1. is compliant with the income’s definition of the framework which states at paragraph
70 that « Income is increases in economic benefits during the accounting period in the form of
inflows or enhancements of assets or decreases of liabilities that result in increases in equity,
other than those relating to contributions from equity participant. »

2. presents the benefits not to be impacted by the way the deal has been sructured. In
other words, the effects on the financial statements of such accounting treatment would
be the same regardless of the way the assets have been transferred, i.e. whether the
entity has transferred the assets through:

(i) atransaction that resulted in a spin off or a distribution to shareholders;

(i) a sale for cash to a newco specially created for that purpose, in which the
ownership interest of the shareholders is identical to their respective owneship in
the entity that has sold the assets, and a distribution of the proceeds obtained

We also feel that such an accounting treatment will ensure consistency between an entity
that has revalued its assets through profit or loss (investment properties at fair value with
changes in fair value recognised in profit or loss, derivatives used as fair value hedge
instruments instead of cash flow hedge instruments, etc.). Not recognising such an effect in
profit or loss would also raise the question of the recycling of the gain or loss related to the
financial assets available for sale and accounted for in other comprehensive income. IAS 39



states that at the time the assets are derecognised, the cumulative gain or loss previously
recognised in equity is reclassified in profit or loss. We feel that IAS 39 does not allow for
exemption to the recycling requirements

Question 3: Whether an entity should apply the requirements in IFRS 5 to non-current
assets held for distribution to owners

Both the Board and the IFRIC concluded that the requirements in IFRS 5 Non-current
Assets Held for Sale and Discontinued Operations should be applied to non-current
assets held for distribution to owners as well as to non-current assets held for sale
(see paragraphs BC45-BC48 of the Basis for Conclusions).

Do you agree that an entity should apply IFRS 5 to non-current assets that are held for
distribution to owners? If not, why and what alternative would you propose?

We believe that the rules provided by IFRS 5 regarding the classification of assets held for
sale should be extended by analogy to assets held for distribution. We agree that the
carrying amount of assets held for distribution to owners will no longer be recovered through
continuing use and are, therefore, similar to assets held for sale. We are convinced that
such information is very useful for the users of the financial statements and should be
required to be disclosed directly in the balance sheet.

However, we do not believe that some of the measurement requirements of IFRS 5 are
appropriate for assets held for distribution as there will not be any costs to sale.

The Board noted that IFRS 5 requires an entity to classify a non-current asset as held
for sale when the sale is highly probable and the entity is committed to a plan to sell
(emphasis added). For assets held for distribution to owners, this raises the following
three questions:

(a) Should an entity apply IFRS 5 when it is committed to make a distribution or when
it has an obligation to distribute the assets?

(b) Do you think there is a difference between those dates?

(c) If there is a difference between the dates and you think that an entity should apply
IFRS 5 at the commitment date, what is the difference? What indicators should be
included in IFRS 5 to help an entity to determine that date?

We feel that the commitment date, as referred to by IFRS 5, is different from the obligation
date as the commitment does not create any obligation for the entity to distribute assets to
the owners. As opposed to a firm commitment, which is legally enforceable (and which
creates an obligation under IAS 37), a commitment as described by IFRS 5 is an action the
appropriate level of management decides upon but for which completeness is still at the
discretion of the entity. At this stage of completeness, no decision has been made that
irrevocably requires the entity to honour the commitment (i.e. to distribute the assets).

On that basis and for the reasons stated above, we believe that the obligation date should be
the trigger event for reclassifying the assets to be distributed as “assets held for distribution”.
Such a date should also be the date for recognising the liability and the date for revaluating
the assets.
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